O nama

Kratka istorija Puteva sokola

Ideja za MTB maraton Putevi sokola rodila se krajem 2015. godine u klisuri reke Ljuboviđe. Našim osnivačima Nenadu i Mirku se tokom vožnje koja je otišla u drugom smeru od planiranog javila ideja da ove predivne predele podele s drugim ljubiteljima biciklizma.

Na sreću velikoj broja biciklista, nisu stali na ideji već su prvi maraton održali u maju 2016. godine.

Prvi maraton je organizovan bez budžeta, bez plaćene promocije, uz svesrdnu pomoć prijatelja i volontera. I bio je ogroman uspeh jer na startu, na prevoju Proslop pojavilo se čak 87 ljubitelja prirode. Oni su obronke Sokolske planine napustili nekoliko sati kasnije – umorni i nasmejani, stomaka punih pasulja i piva, očarani prirodom.

Nošeni odličnim utiscima koje su učesnici prvog maratona poneli i podelili, odmah je krenulo planiranje narednog izdanja.

Drugi maraton, održan u maju 2017. godine, privukao je više od 200 učesnika. Tom prilikom rekreativcima su se pridružili i profesionalci, licencirani takmičari, ali i sky runneri, i svi oni koji su želeli makar da se prošetaju obroncima Sokolske planine.

Da su ljubitelji brdskog biciklizma više nego zainteresovani za vožnju u planinsko-brdovitim krajevima oko Osečine, svedoči i veliko interesovanje za dva rekreativna MTB krosa Kroz šljivike i livade.

Ovaj biciklistički skup se odvija krajem avgusta, tokom tradicionalnog Sajma šljiva u Osečini, a učesnici obilaze krajeve severno od Osečine, kojima ne vozoe tokom maratonske trke Putevi sokola.

Ove vožnje tradicionalno obuhvataju i obilazak Spomen kompleksa posvećenom pilotu Milenku Pavloviću u Gornjem Crnjiljevu.

Uz dvadeset okupljanja tokom šest godina, istorija brdskog biciklizma u Osečini i okolini možda deluje kratko, ali je istovremeno bogata i biće sve bogatija. Sreća ima oblik!