Veliki vis – zahtevnih 50 kilometara

Za MTB maraton Putevi sokola 2018 spremili smo nove staze. Veliki maraton prvih 12 kilometara deli stazu sa malim maratonom, a onda kreću novi izazovi… Uživajte u opisu staze!

Na 2km staze je kratak uspon, a do KT1 na 10. kilometru staze teren je valovit i skoro ceo u hladu. Na 13. kilometru staze je kraći spust (oko 200 metara koje treba voziti s oprezom), a naredna 3km do KT2 je spust.

Potom kreće uspon u dužini od 2km, a pri njegovom vrhu je izvor. Posle toga je mešovit teren i većinom na otvorenom, prelazi se preko visoravni i vrha Veliki vis.

Ovo je jedan od najlepših delova staze, a većinom se vozi po grebenu.

Pri izlasku na Veliki vis je kratak uspon (oko 20 metara). Od Velikog visa do vrha Rožanj (gde je KT3) je vožnja po ravnom i delom kroz šumu. Pred sam izlazak na Rožanj je uspon – oko 50 metara koji moraju da se preguraju.

Sa Rožnja do KT4 je skoro sve spust i mogu da se razviju velike brzine. Podloga druma je priprema za asfalt (izuzetno dobar put, dobro utaban, bez rupa, sitnog peska i rasute rizle).

Na delu starog druma koji vodi podnožjem Petrine stene u dužini od oko 200 metara je spust na kojem je potrebna doza opreza pri prolasku.

Potom se grebenom izlazi na vrh Ajkina glavica, koji je i poslednji vrh na stazi.

Sa njega kreće spust kroz šumu u dužini od 3 kilometra, što predstavlja pravu adrenalinsku bombu cele staze. Ovaj spust nije tehnički previše zahtevan ali predeli i konfiguracija terena utiču na doživljaj. Spust dovodi do KT4, a posle nje sledi 2km asfaltnog puta.

Potom se skreće na seoski put koji vodi kroz Bastav i prolazi se pored škole i okućnice Tešmana Soldatovića (zaštićeno kulturno dobro). Eto prilike da se fotkate pored jedne od najstarijih građevina Zapadne Srbije i pripremite za ulazak u ciljnu zaravan na samo 1,5km odatle.

Staza velikog maratona

Dužina: 48,3km | Najniža visina: 230m | Najviša visina: 961m | Ukupno uspona: 1963m


GPX trag velikog maratona

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *