Staza Petras – 25 kilometara izazova i radosti

Za MTB maraton Putevi sokola 2018 spremili smo nove staze. Mali maraton delom prolazi stazama koje ste vozili 2017. godine, ali ima puno toga novog da se vidi i doživi. Uživajte u opisu staze!

Na 2km staze je kratak uspon, a do KT1 na 10. kilometru staze teren je valovit i skoro ceo u hladu. Na 12. km je razdvajanje od staza Veliki vis i PROBike.

Staza Petras nastavlja desno, glavnim putem za Rožanj. Podloga druma je priprema za asfalt (izuzetno dobar put, dobro utaban, bez rupa, sitnog peska i rasute rizle).

Nakon 1km je odvajanje sa puta i vozi se sporednim drumom ka selu Šljivova i vrhu Ajkina glavica. Vožnja je većinom po grebenu i na otvorenom. Posle 2km je oštro skretanje u desno i potom se grebenom izlazi na vrh Ajkina glavica, koji je i poslednji vrh na stazi.

Sa njega kreće spust kroz šumu u dužini od 3 kilometra, što predstavlja pravu adrenalinsku bombu cele staze. Ovaj spust nije tehnički previše zahtevan ali predeli i konfiguracija terena utiču na doživljaj. Spust dovodi do KT4, a posle nje sledi 2km asfaltnog puta.

Potom se skreće na seoski put koji vodi kroz Bastav i prolazi se pored škole i okućnice Tešmana Soldatovića (zaštićeno kulturno dobro). Eto prilike da se fotkate pored jedne od najstarijih građevina Zapadne Srbije i pripremite za ulazak u ciljnu zaravan na samo 1,5km odatle.

Staza malog maratona

Dužina: 28km | Najniža visina: 230m | Najviša visina: 659m | Ukupno uspona: 977m


GPX trag malog maratona

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *